Vita helyett párbeszéd – EU-s témákról és részvételről európai politikusokkal, civil aktivistákkal

Leginkább így jellemezhetjük a meghívásunkra (Magyar Szegénységellenes Hálózat, Civil Kollégium Alapítvány, beleszolok.eu) eljött Európa parlamenti képviselőjelöltek kerekasztal-beszélgetését a jelenlévő hallgatók. A kulturált hangnemben, az országos médiumokban megütött ellenséges hangoktól szinte teljesen mentes beszélgetés feltárta, hogy számtalan pontban közös nevezőn vannak a jelenlévő 4 párt képviselői és a többit illetően is hajlandóak a beszélgetésre.

A találkozó egyik központi témáját a szegénység elleni európai szintű küzdelem adta (illetve a Szegénységellenes Hálózat – „Válassza a Szociális Európa Támogatóit kampánya”), melyre eltérő megközelítéssel reagáltak a meghívásunkat elfogató EP listát állító jelöltek Csiba Katalin (LMP) Tóth Katalin (SMSZ) Dr. Erőss Gábor (Együtt-PM) és Sipos Gábor (Jobbik) akik szorosan tartották magukat az előírt válasz-időtartamhoz.

DSCF5598

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Többek között a következő kérdéseket tettük fel a képviselő-jelöltekhez:

  • Hogyan küzdene ciklusa alatt a szegénység ellen?
  • Támogatja-e az európai szintű minimumjövedelem bevezetését?
  • Hogyan csökkenthetők a lobbizó óriásvállalatok és a pénzügyi szektor hatalmi befolyása?
  • Legyen-e egységes áfa az Unión belül?
  • Engedélyezni kell-e a génmódosított növények termesztését az EU-ban?
  • Elfogadásra kerüljön-e a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás? (ACTA)
  • El kell-e ismerniük más országokban kötött házasságot azonos nemű párok esetében is?
  • Mit gondolnak a „földkérdésről”?

Sajnos arra már nem jutott idő, hogy megkérdezzük Seres Mária Szövetségeseinek képviselőjét, hogy mégis, hogyan gondolnak Európába csatlakozni egy olyan programmal, amelynek része az egész Európában (kivéve Kazahsztánt és Fehéroroszországot) betiltott halálbüntetés visszaállítása.

A beszélgetésből az MTI készített anyagát számos médium átvette, ám a rendezvényen nem csak a pártok képviselői voltak jelen. Érdekes, hogy az MTI tudósításában sajnos nem tudta átadni a valóságot – a Jobbik egyáltalán nem volt nyitott az Európai Minimumjövedelemre, mindennek azonban az ellenkezője ment át a hírekbe.

VIDEÓK:

Amiről nem esett szó a hírekben

Polgári kezdeményezések, fogadalmi kampányok testközelből – Avagy hogyan szólhatunk bele az EU ügyeibe a választáson túl?

Erről szól EPIC programunk, aminek hozományaként a beleszolok.eu oldalt is készítettük, és további ismeretterjesztő képzéseket, közösségi eseményeket is szervezünk a közeljövőben, hiszen a választáson kívül is számos útja van annak, hogy az EU ügyeibe, mint polgárok, civil szervezetek képviselői beleszólást nyerhessünk.

Persze nincsenek illúzióink – ezek a módszerek jelentős része erős kritikával kezelendő, hiszen a gyakorlati alkalmazásuk a legtöbb esetben hosszadalmas, fáradtságos és gyakran hosszú előkészületet igényel (EP választás, EU ombudsman, Petíció és Európai Polgári Kezdeményezés nevek lassan ivódnak be a tudatunkba) valamint speciális esetekben alkalmazhatók

Mindennek ellenére, igyekeztünk olyan megközelítéssel tálalni ezek közül a legaktuálisabbakat, – illetve azokat, akiket el tudtunk érni Magyarországon – hogy egyszerre legyen hasznos és hozza meg a kedvet is mélyebb megismerésére. Mindannyian kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor úgy érezzük valamilyen más úton-módon kell érvényt szereznünk igazságunknak, felháborodottságunknak, jogfosztottságunknak, mint a pusztába, vagy az intézmény vezetőjének szemébe kiáltott szó, utcai tüntetés, vagy felvonulás.

A rendezvény második részében, miután ismertetésre került az EPIC program, aminek keretében elkezdtük az EU szintű részvételi (beleszólási) lehetőségek közül a korábban említett 4 módszerhez kötődő nemzetközi kutatásból közöltünk adatokat. A kutatás azt vizsgálja, hogy a civil szféra vezetői mennyire ismerik ezeket az instrumentumokat.

A második kerek-asztalnál meghívásunkra helyet foglalt a futó Európai Polgári Kezdeményezések közül az E-cigarettáért indított kezdeményezés, a Feltétel Nélküli Alapjövedelem, valamint az EP választáshoz kötődő civil-fogadalmi kampányok közül az Alternatív Kereskedelmi Mandátum, a Politikusok az Emberekért és nem a profitért, az Európai Szegénységellenes Hálózat hazai partnerszervezete, a Magyar Szegénységellenes Hálózat, valamint a Demokratikus Európáért Most hazai képviselője.

Pontosan milyen ügyek és milyen célok mentén szerveződnek polgárok csoportjai, hogy lényegi befolyást szerezzenek a politika által uralt területek között a  vegyes, hazai és külföldi közönség egyaránt érdeklődéssel hallgatta. Izgalmas és újszerű – így jellemezték a fogadalmi kampányokat, amelyek a képviselő-jelölteket még megválasztásuk előtt igyekeznek a választók segítségével egy-egy téma mellé elkötelezni, ezáltal erősíteni a tudatos választói magatartást és az érdekérvényesítést.

Az egyes kezdeményezések bemutatása után kedélyes beszélgetés és egy akciókampány is folyt – Európának üzentünk, fotón és videón egyaránt!

 

 

Madarász Csaba

A digitális demokrácia, off- és online részvételi technikák és mindenféle egyéb aktuális téma kazalba rakva a kedvemre való!

You may also like...