Legyen kampánytéma az átláthatóság! Mi még az úniós polgárok javaslata?

A májusi európai parlamenti (EP) választásokhoz közeledveaz Access Info nevű civil szervezet írásban értesítette mind a 766 fő jelenlegi EP képviselőt arról a felmérési eredményről, amely az átláthatóság óriási igényét mutatta ki olyan területeken, mint például a pénzügyi válság és az üzleti lobbi-tevékenység.

A választók több mint 80%-a szerint nagyobb átláthatóságra van szükség az olyan területeken, mint a Bizottság döntéshozatali eljárásai, jövőbeli törvények jogi véleményezése, valamint az EU források felhasználása.

Az Access Info továbbította az EP képviselők felé a polgárok azon javaslatát, mely egyértelművé tette: ha le szeretnének számolni az EU „demokratikus deficitjével”, akkor az információkhoz való hozzáférésnek a választási kampány egyik fontos témájává kell válnia.

Az Állampolgári Jelentésben a megkérdezettek majdnem egyhangúan az átláthatóság hiányát, a gyenge etikai szabályozást, valamint az állampolgári részvétel alacsony szintjét határozták meg problémaként az Európai Unióban. A polgárok aggodalmukat fejezték ki továbbá az EU intézményei iránt megnyilvánuló, valamint a döntéshozatali, törvényhozási eljárásokkal kapcsolatos közfigyelem hiánya miatt. Sajnálatosnak ítélték, hogy az EU-s intézmények nem jártak elöl jó példával az átláthatóság és etika területén, mert ezáltal a megkérdezettek véleménye szerint lehetővé tették a nemzeti kormányok számára az ezen ügyekkel kapcsolatos hanyagságot.

Jó tudni!

A polgárok javasolják, hogy:

  • Az EU átláthatósági nyilvántartásának használatát tegyék kötelezővé és a döntéshozók hozzanak nyilvánosságra információt minden lobbistákkal vagy más érdekcsoportokkal (civil szervezetek, vallásos közösségek, szakszervezetek vagy cégek) folytatott találkozójukról.

  • Az EU ismerjen el egy szélesebb körű információs hozzáférési jogot szemben a „hivatalos dokumentumok hozzáférhetőségével”. A polgárok hangsúlyozták a proaktív átláthatóság fontosságát és igényüket fejezték ki az EU döntéshozatali eljárásával kapcsolatos további releváns, részletes és aktuális információk publikálásával kapcsolatban.
  • Az EU-nak jobban kellene koncentrálnia az állampolgári részvételre és jelentős lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy sokféle és különböző állampolgári és érdekcsoportok részvételét biztosítsa. Az állampolgárok azt gondolják, hogy a megerősített részvétel egy hatékony módja a közérdek védelmének annak érdekében, hogy azt ne uralják a magáncégek és lobbisták érdekei a döntéshozatali eljárások során.
  • Az EU-nak szigorítania kell az etikai előírásokat, például az Európai Parlamenti Képviselők Magatartási Kódexét, hogy megelőzze az érdekkonfliktusokat, amit a „forgóajtó jelenség” vagy a képviselők másodállása hozhat létre.

http://www.access-info.org/en/european-union/496-meps-sent-infografics

Madarász Csaba

A digitális demokrácia, off- és online részvételi technikák és mindenféle egyéb aktuális téma kazalba rakva a kedvemre való!

You may also like...