Több ezer fital várja ötleteivel az új EP képviselőket

Érdekes részvételi kezdeményezésről kaptunk hírt – mintegy 5000 fiatal véleményére lesz kíváncsi a frissen megválasztott Európa Parlament.  Igyekszünk beszámolni a történésekről.

Európai fiatalok ezrei jelentkeztek már, hogy részt vegyenek Strasbourgban május 9–11. között az Európai Ifjúsági Rendezvényen (EYE2014). Azok pedig, akik személyesen nem lehetnek ott az eseményen, online követhetik majd a történéseket.

925x332_03_EN

Több ezren jelentkeztek már Európa különböző részeiből, beleértve az EU-val szomszédos és uniós tagjelölt országokat is, az EYE2014 rendezvényre. Mivel egyénileg nem lehetett jelentkezni, ezért iskolák, egyetemek, ifjúsági szervezetek küldenek csoportokat, valamint az EYE közösségi média oldalain verbuválódott csoportok érkeznek majd Strasbourgba.

Öt téma

Az esemény öt tematikus területre fókuszál majd, melyek a fiatal európaiak életére döntő befolyással lesznek:

  • Fiatalok munkanélkülisége. Új kilátások egy visszatartott nemzedék számára
  • Digitális forradalom. Az internet jövője
  • Az Európai Unió jövője. Európa átalakulóban
  • Fenntarthatóság. Új Európai Életstílus – fenntartható üzleti és magánélet
  • Európai Értékek. Globális Szereplő – Fair Szereplő?

 

Belső és külső helyszínek

Az EYE 2014 egy egyedülálló politikai és kulturális tapasztalatot kíván nyújtani a rendezvény három napja alatt belső és külső tevékenységek széles választékával.

Az esemény során lesznek:

  • Politikai viták és műhelyek európai döntéshozókkal és közismert üzleti és civil megszólalókkal;
  • Szerepjátékok és ötletlaborok fiatal résztvevők számára;
  • A Yo!Festival (Fiatalok Faluja és Fesztiválja) a Európai Fiatalok Fóruma szervezésében;

… és még sok minden más.

A kulturális programok felhozatalában többek között péntek esti utcafesztivál és szabadtéri koncert Strasbourg belvárosában, szombat este pedig az Európai Parlament épületeinek közelében buli is lesz.

De a rendezvény nem csak azoknak szól, akik személyesen ott tudnak lenni. Az Európai Parlament megteremti a lehetőséget minden érdeklődő számára, hogy online legyen részese az eseménynek; több szemináriumot, kerekasztal-beszélgetést és előadást is követni lehet majd az interneten.

Az online résztvevők kérdéseket tehetnek fel Twitteren, így közvetlenül is beszállhatnak a strasbourgi beszélgetésekbe. A beérkező kérdések közül moderátorok választják majd ki a legjobbakat, amelyekre a vita résztvevői reagálnak majd.

Az Európai Parlament strasbourgi épületében és környékén óriáskivetítőkön közvetítik majd a találkozókat és a vitákat, valamint a Twitterre és az Instagramra beérkező üzeneteket.

Emellett áprilistól elérhető lesz az EP mobilalkalmazása, ahol minden információ megtalálható lesz a rendezvényről.

Az Európai Parlament eddig is úttörőnek számított a közintézmények között az online kommunikáció terén. Az EP-képviselők 70%-ának van személyes honlapja, és több mint 60%-uk aktív használója az olyan közösségi oldalaknak, mint a Facebook vagy a Twitter. Az Európai Parlament Facebook-oldalának közel 1,3 millió követője van, amivel éllovas a parlamentek között a világon.

http://www.europarl.europa.eu/eye2014/en/news/news.html

 

Madarász Csaba

A digitális demokrácia, off- és online részvételi technikák és mindenféle egyéb aktuális téma kazalba rakva a kedvemre való!

You may also like...