Tiltsuk vagy ne? Személyes adataink a pártoknál

Biztos sokan kaptunk már célzott politikai hirdetéseket postaládánkba. Mindez jogszerűen történik hazánkban, akárcsak számos más országban. Van azonban egy lehetőség arra, hogy személyes adatainkat felhasználva a pártok célzott hirdetésekkel találjanak meg minket. Van aki kifejezetten szereti, míg mások ódzkodnak tőle. Jó tudni, a döntés a mi kezünkben van!

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán listát állító pártok kétmillió forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz a közvetlen kampány érdekében. Erre a választási eljárásról szóló törvény ad lehetőséget.  A  pártok, hogy a kampányban közvetlenül is megszólíthassák a választópolgárokat, jogszerűen hozzájuthatnak a név- és címadatainkhoz.

A listát állító pártok a Nemzeti Választási Irodától a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntés jogerőre emelkedését követően megkaphatják a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét.eu-data-protection

Az NVI azonban csak akkor adja ki a választók adatait, ha a listát állító jelölőszervezet befizet az NVI számlájára 2 131 500 forintot: ez a kötelező legkisebb munkabér egyhavi összegének és a megválasztható képviselők számának szorzata.

A jogszabály a választópolgár információs önrendelkezési jogának érvényesülése érdekében lehetővé teszi, hogy a választópolgár megtilthassa a róla nyilvántartott adatok választási szervek általi kiadását, így azon választópolgárok adatai nem adhatóak ki a jelölőszervezetek kérésére, akik megtiltották az adatok kiadását.

 Az adatok kiadását a névjegyzékkel kapcsolatos kérelemben kell bejelenteni, a kérelem online is benyújtható az alábbi címen: 

https://kerelem.valasztas.hu/vareg/MagyarCimKerelemInditasa.xhtml.

Madarász Csaba

A digitális demokrácia, off- és online részvételi technikák és mindenféle egyéb aktuális téma kazalba rakva a kedvemre való!

You may also like...