Európa Parlamenti választások

Gyakran úgy érezzük, nincs elég ráhatásunk az Európai Uniós ügyekre. Nem tudjuk befolyásolni a közös Európai sorsunk alakítását. Nincs meg a megfelelő fórum, csatorna, hogy érdemben alakítsuk jövőnket. Az EP képviselőinek megválasztása az egyik lépés felelősségünk gyakorlására.

Idén 400 millió európai dönthet a Parlament új összetételéről és választja meg az EU kormányát – ugye Rád is számíthat Európa?

választás

Megkezdődött a visszaszámlálás: nem sok idő múlva nyitnak a 2014-es európai választások szavazóhelyiségei. Ezzel a világ második legnagyobb demokratikus választása veszi kezdetét: 400 millióan szavazhatnak az új Európai Parlament összetételéről. A munkáját júliusban elkezdő 751 európai képviselő határozza meg az európai szakpolitikák irányvonalát a következő öt évben, és ők választják meg az Európai Unió végrehajtó hatalma, az Európai Bizottság elnökét is. Az európai választásokon nyolcmillió magyar szavazó dönthet arról, ki legyen a 2014-2019 közötti európai parlamenti ciklus 21 tagú magyar küldöttségének a tagja.

Miért más ez a választás?

2009 óta az Európai Parlament szava nagyobb súllyal esik latba az európai döntéshozási folyamatban, növekvő szerepe pedig a gazdasági válság uniós kezelésében is megmutatkozott. A képviselők többek között a költségvetési fegyelem, a bajba jutott bankok bezárása és a bankárok jutalma területén alkottak jogszabályokat. A májusi európai választások révén a választópolgárok támogathatják vagy megváltoztathatják azt az irányt, amelyet Európa a gazdasági válság megoldása és még számos egyéb feladat során követni fog.

Az Európai Parlament összetétele most első ízben azt is meghatározza, hogy ki vezeti majd az Európai Bizottságot, az EU jogszabály-kezdeményező és végrehajtás-ellenőrző szervét. Az új szabályok értelmében az uniós kormányok vezetőinek az európai választások eredménye alapján kell javaslatot tenniük a Bizottság következő elnökének személyére. Az Európai Parlament abszolút többséggel, azaz a 751 képviselő legalább felének (376 fő) szavazatával választja meg a Bizottság elnökét. Az európai politikai pártok már az európai választások előtt megnevezik jelöltjüket erre a vezető pozícióra. Most tehát a választópolgároktól is függ, hogy ki lesz a Bizottság következő elnöke.

A választásokon legeredményesebb politikai többség alakíthatja a következő öt évben az Unió szakpolitikáit az egységes piactól kezdve az állampolgári jogokig. A Parlament, amely az egyetlen közvetlenül választott uniós intézmény, mára a döntéshozatali folyamat szerves részévé vált, szava a tagállamokéval egyenlő súllyal esik latba szinte a legtöbb uniós területen. Tehát a szavazópolgárok minden eddiginél nagyobb hatással lehetnek az Unió irányvonalára.

Képviselőcsoportok

A Parlamentben jelenleg hét képviselőcsoport működik, amelyben több mint 160 nemzeti párt képviselője dolgozik.

A Parlament szabályzata szerint a képviselőcsoportot azonos politikai nézeteket valló képviselők legalább 25 fős csoportja hozhat létre, ahol a tagok legalább a tagállamok negyedét, azaz minimum hét országot képviselnek. A képviselőcsoporthoz nem tartozó képviselők a függetlenek között foglalnak helyet.

Választási törvény

Ugyan a választások lebonyolításának vannak közös uniós szabályai, mégis nagyrészt a nemzeti szokások és törvények alapján zajlanak. Minden tagállam maga dönt például arról, hogy nyitott vagy zárt listás rendszert alkalmaz-e, illetve megállapít-e bejutási küszöböt (amely azonban nem lehet magasabb öt százaléknál). Vannak általános kizáró szabályok, de az egyes országok további összeférhetetlenségi kritériumokat is megállapíthatnak. Az Unió országaiban 18 éves kortól lehet szavazni, kivétel ez alól Ausztria, ahol 16 év a korhatár. Országonként eltérő, de leggyakrabban 18 év a jelöltekre vonatkozó alsó korhatár.

A választásokon való részvétel Belgiumban, Cipruson, Görögországban és Luxemburgban kötelező.

Folyamatban lévő munka az Európai Parlamentben

Bár a Parlament figyelmének nagy részét a közelgő választás köti le, a jelenlegi ciklus munkája még korántsem zárult le, és a következő hónapok során számos politikai és jogalkotási döntés vár a képviselőkre. A Parlament napirendjén többek között az alábbi törvényalkotási feladatok szerepelnek: a bajba jutott bankok egységes szanálási mechanizmusa, bankunió, hitelgaranciák, távközlési csomag, élelmiszer- és állategészségügyi vizsgálatok, munkavállalók kiküldetése, adatvédelem, termékbiztonság, kikötői szolgáltatások, vasúti közlekedési csomag és az egységes európai égbolt csomag. A Parlamentnek szavaznia kell többek között a pénzpiaci manipulációk bűnügyi szankcionálásáról és az autók széndioxid-kibocsátásáról szóló jogszabályok végső szövegéről, a pénzügyi eszközök piacáról illetve a dohánytermékekről szóló irányelvről. A Parlamentben az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF alkotta trojkával és az Egyesült Államok nemzetbiztonsági ügynökségével kapcsolatban is vita várható.

Hogyan működik az Európa Parlament?

 

EP képviselőjelöltek vitája és projektbemutató a Müsziben

Várunk minden érdeklődőt szeretettel projektbemutatónkra és a hozzá kapcsolódó eseményekre. VÁLASSZA A SZOCIÁLIS EURÓPA TÁMOGATÓIT! PROGRAM A Magyar Szegénységellenes Hálózat az Európai Szegénységellenes Hálózat tagjaként a Civil Kollégium Alapítvánnyal...

0 comments

WePromise: Európai Akciónap a digitális jogainkért – Május 15. 2014

Vegyük vissza az internetet és vegyük vissza az EU politikáját! Számos szervezet hív részvételére most csütörtökre, a digitális jogok akciónapjára. Tweetelj, blogolj, terjeszd a szót és kérd meg országod EP képviselőjelöltjeit, hogy álljanak ki a digitális jogainkért!

0 comments

Programozott választások?

Nagy az izgalom Európa-szerte, és talán nincs ez másképpen hazánkban sem – mi is izgulunk, elmentek-e Kedves Választók szavazni és persze azért is, hogy találtok-e kedvetekre valót a menüsorban....

0 comments

Lesznek-e közös játékszabályai a pártok vitájának?

Az Együtt-PM tette fel a kérdést egy felhívás formájában a napokban. Reméljük sikerül kialakítani olyan játékszabályokat, amelyek mentén a polgárok számára is világos lesz, melyik párt milyen programot szeretne...

0 comments

8 párt indulhat az EP választáson

A magyarországi EP választáson 8 párt indulhat.

0 comments

A mozgósítás bájai – iskolapéldákkal kezdünk

Egy iskolai projekt részeként születhetett ez az érdekes videó – jó projekt, minden iskolának, ahol van videókamera, a legfelsőbb évfolyamban kötelező projekt lehetne a választási buzdító videó készítése. El...

0 comments

Hogyan zajlik ez a választás? Néhány perc azoknak, akiket érdekelnek a részletek.

Egyszerű animációs filmben magyarázza a Választási Iroda, hogyan zajlik a választás az Elsőválasztó tematikus facebook oldalon. Aki némi buzdításra kíváncsi, akkor hallgassa Viviane Redinget egy picit. http://www.vieuws.eu/citizens-consumers/european-elections-every-citizens-voice-counts-stresses-commissioner-reding/    

0 comments
from Mashable

Tiltsuk vagy ne? Személyes adataink a pártoknál

Biztos sokan kaptunk már célzott politikai hirdetéseket postaládánkba. Mindez jogszerűen történik hazánkban, akárcsak számos más országban. Van azonban egy lehetőség arra, hogy személyes adatainkat felhasználva a pártok célzott hirdetésekkel...

0 comments

Hamarosan kiderül, kik indíthatnak listát a választáson

Ma lejár az ajánló aláírás-gyűjtési határidő az EP választáson indulni szándékozó pártok számára.

0 comments

Európa Parlamenti minimum – videók

Azt alábbi videók segítséget jelentenek az EU-s ügyekben frissen tájékozódók és már rutinos böngészők számára is, hogy bepillantást nyerhessenek az Európa Parlament munkafolyamataiba.

0 comments