Mala Juszufzaj kapja a 2013-as Szaharov-díjat

A pakisztáni lánygyermekek oktatásáért harcoló Malala Juszufzaj kapja az idei Szaharov-díjat a gondolatszabadságért: erről döntött ma a parlamenti Elnökök Értekezlete (az EP elnöke és a képviselőcsoportok elnökei). A 16 éves díjazott a november 20-án Strasbourgban megrendezett ceremónián veheti át a díjat.

„Malala Juszufzaj kitüntetésével az Európai Parlament elismeri, milyen hihetetlen erő rejlik ebben a fiatal nőben. Malala bátran kiállt amellett, hogy minden gyereknek joga van a rendes oktatásra. A lánygyermekek esetében a világ erről a jogról túlságosan gyakran elfelejtkezik” – fogalmazott az EP elnöke, Martin Schulz a díjazott nevének bejelentésekor. „Holnap, október 11-én ünnepeljük a fiatal lányok nemzetközi napját. Ennek apropóján emlékeztetni szeretnék arra, hogy a világon csaknem 250 millió fiatal lány nem mehet szabadon iskolába. Malala példája felhívja a figyelmet arra a feladatunkra és felelősségünkre, hogy biztosítsuk az gyerekek oktatáshoz való jogát. Ez a legjobb befektetés, amit a jövőnk érdekében tehetünk.”

Malala Juszujfzaj a pakisztáni Swat-tartomány Mingora városából származik, ahol a tálibok megtiltották a lányok iskoláztatását.

Malala a lányok oktatáshoz való joga mellett kampányolva első beszédét 2008 szeptemberében tartotta, „Hogy merészelnek a tálibok megfosztani az oktatáshoz való alapvető jogomtól?” címmel. A tálibok 2009 januárjában az összes lányiskolát bezáratták. Malala ekkor indította el a blogját a BBC urdu nyelvű oldalán, egy népi hős, Gul Makai nevét használva írói álnévként. A blog hírnevet szerzett Malala és ügye számára. Amikor kiderült, hogy ki rejtőzik az álnév mögött, a családot hamarosan elérték a fenyegetések, végül 2012 októberében merényletet kíséreltek meg Malala ellen: tálib fegyveresek fejen és nyakon lőtték, miközben az iskolabuszon hazafelé utazott.

„Malalát világszerte emberi jogi harcosként tartják számon” – fogalmaztak a Malala Juszufzajt jelölő képviselők, akik a „nők oktatáshoz, szabadsághoz és önrendelkezéshez való joga” mellett kardoskodtak.

Malala Juszufzajt az EPP (néppártiak), az S&D (szocialisták), az ALDE (liberálisok), Jean Lambert (Zöldek/Egyesült Királyság) és az Európai Konzervativok és Reformerek képviselőcsoportja közösen jelölte.

A gondolatszabadságért adományozott, és a szovjet tudós és másként gondolkodó Andrej Szaharovról elnevezett Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988 decemberében alapította olyan személyiségek vagy szervezetek elismeréseként, akik vagy amelyek életüket az emberi jogok és szabadság, különösen a szólás szabadságának védelmére áldozták.

http://www.europarl.europa.eu/news/hu/news-room/content/20131009IPR21810/html/Malala-Juszujfzaj-kapja-a-2013-as-Szaharov-d%C3%ADjat

Madarász Csaba

A digitális demokrácia, off- és online részvételi technikák és mindenféle egyéb aktuális téma kazalba rakva a kedvemre való!

You may also like...