Programozott választások?

Nagy az izgalom Európa-szerte, és talán nincs ez másképpen hazánkban sem – mi is izgulunk, elmentek-e Kedves Választók szavazni és persze azért is, hogy találtok-e kedvetekre valót a menüsorban. Minket is egyre jobban érdekel,  milyen lesz az Európa Parlament összetétele.

A legfrissebb kutatások is igazolják, hogy az erősödő kritikája a polgároknak, egyre több országban javítja az EU-kritikus/ellenes pártok és mozgalmaik esélyeit a bejutásra, a helyek szerzésére. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat itt érhetitek el – az alábbi kép egy rövid kitekintést ad.

pollwatch0507

Május 7-ei felmérés eredményei. A betűkódok megfejtése: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+IM-PRESS+20090629BRI57511+ITEM-002-HU+DOC+XML+V0//HU&language=HU

 

Lassan ocsúdik Európa – nincs kétségünk nekünk sem affelől, hogy bőségesen van mit javítani az EU működésén! Számos civil kezdeményés indult útjára a közelmúltban, amely a választások előtt szeretné, hogy a pártok, illetve képviselőik elköteleződjenek egy-egy témában.
Arról vagyunk meggyőződve, hogy akkor tudunk tudatosan választani, ha egyes pártoknak, képviselőknek ismerjük programjait, tudjuk hogy hányadán állnak, ha szavazásra kerül a sor bizonyos kérdésekben.
Ehhez nyújt indító segítséget számos webes alkalmazás – olyan programok, amelyek segítségével megtudhatjuk, milyen kérdésekben ki képvisel a hozzánk hasonló véleményeket.
Mi ma az egyik legkiforrottabb alkalmazást ajánljuk nektek – az EUVOX 2014-et.
A nemzetközi egyetemek és kutatóintézetek között létrejött program valódi segítséget nyújt. Az alábbiakban néhány gondolattal segítünk kedvet csinálni.

 

EUVOX2014

A tudományos alapossággal, pártfüggetlenül létrehozott segédprogram nemcsak a bizonytalan szavazóknak hathatós segítség kideríteni, mely pártok véleménye hasonlít legjobban saját álláspontunkhoz.

Az EUVOX 2014 az EP-választásra vonatkozó, egymással összehasonlítható adatokat közöl, amelyeket európai felhasználótól kap. A kérdések megfogalmazása, az álláspontok meghatározása, különösen a pártok álláspontjainak leírása szakértők, akadémikusok bevonásával, szigorú szabályok alapján történt.

Harminc kérdés megválaszolása után pontos képet kapunk választási preferenciánkról, amelyeket aztán összehasonlíthatunk a nagyobb pártoknak a kulcsfontosságú uniós témákról alkotott véleményével. A kérdések közt szerepel például az, hogy véleményünk szerint visszaélnek-e a romák a szociális rendszerrel, vagy hogy milyen veszélyt jelentene szerintünk, ha az iszlám jelentősebb mértékben elterjedne az országban.

Ján Glovičko projektmenedzser szerint technikai okokból nem lehetett több párt nézeteit feldolgozni – mi ezt vitatjuk – ezért a projektbe azokat választották ki, amelyeknek jelenleg is van képviselőjük az EP-ben, illetve azokat, amelyeknek a legnagyobb esélyük van arra, hogy képviselőt küldhetnek Brüsszelbe. Az alkalmazás így természetesen nem tud teljes képet adni mindenkinek, de minden kíváncsi szavazónak használandó!

Sajnáljuk, hogy nem került be számos olyan téma- mint a szegénység elleni küzdelem, a digitális jogok kérdése, vagy éppen a multinacionális lobbik korlátozása.

Ezen témák ismertetését viszont várjátok tőlünk 🙂

Pontos véleményalkotást kívánunk! http://www.euvox.eu/

Madarász Csaba

A digitális demokrácia, off- és online részvételi technikák és mindenféle egyéb aktuális téma kazalba rakva a kedvemre való!

You may also like...