Az Ombudsman felhívása az Európai Polgári Kezdeményezések szervezőihez

Az Európai Ombudsman, Emily O’Reilly, felhívja az Európai Polgári Kezdeményezések (EPK) szervezőit, civil szervezeteket, valamint más érdekelt feleket, hogy vizsgálják meg mennyire működik megfelelően az EPK. Az EPK lehetőséget nyújt az EU egy egymillió fős állampolgári csoportjának, hogy az Európai Bizottságot új törvénykezésre hívja fel.

Az Ombudsman konzultációs felhívására benyújtandó hozzászólások határideje: 2014. március 31.

Emily O’Reilly hozzátette:

„Az EPK eljárás felhatalmazza az állampolgárokat, hogy részt vegyenek az EU döntéshozatalában. Ki szeretném deríteni, hogy mennyire működik jól és ha szükséges, javaslatokkal élni hogy a lehető leghatékonyabb legyen.”

Mennyire működnek jól az EPK eljárások?

Az Európai Polgári Kezdeményezés 2012 áprilisában indult. Az első sikeres kezdeményezést 2013 decemberében nyújtották be a Bizottságnak, legalább hét tagállam több mint egymillió állampolgárának aláírásával. A „Right2Water” (Vízhez való jog) kezdeményezés új EU törvényhozásra tesz javaslatot, hogy a tagállamok kormányzatai számára kötelező legyen elégséges és tiszta ivóvizet és közegészségügyi körülményeket biztosítani állampolgáraik részére.

Az Ombudsman saját hatáskörben indította a vizsgálatot. Látni szeretné, hogy mit tett a Bizottság az EPK megvalósulásáért és javaslatokat tesz az eljárás hatékonyabbá tétele érdekében, ha szükséges. Konkrét vizsgálati témát jelent majd a Bizottság internetes aláírásokat gyűjtő szoftverének hatékonysága, a különböző nemzeti hatóságokkal való kapcsolat minősége, és a személyes adatok lehetséges védelmi kérdései. Az Ombudsman továbbá várja az egyéb ötleteket az EPK szabályozás jövőbeni lehetséges módosításaival kapcsolatban is. Ha összegyűjtésre kerültek az EPK-val kapcsolatos visszajelzések, felkéri az Európai Bizottságot a válaszadásra.

Az Ombudsman kérdései elérhetőek:

http://www.ombudsman.europa.eu/en/cases/correspondence.faces/en/53104/html.bookmark

Madarász Csaba

A digitális demokrácia, off- és online részvételi technikák és mindenféle egyéb aktuális téma kazalba rakva a kedvemre való!

You may also like...