Act up aurora – az Európai pártok hitelminősítője

Sosem szólt ennyi médiatudosítás Európáról Európa-szerte és (ennek ellenére vagy éppen ezért?) sosem voltak ennyire borúsak az európai parlamenti választási részvételi előrejelzések, mint a most májusival kapcsolatosak. Ez egy tagadhatatlan csökkenő tendencia, különösen a fiatal választók részvételét tekintve.

A folyamatot kiváltó okok és az ezzel kapcsolatos magyarázatok számosak. Egy Eurobarometer felmérésre válaszolva a szavazást elutasító fiatalok a következő okokat jelölték meg:

  • nem hisznek benne, hogy változást hozna (64%),
  • nem voltak kellően tájékozottak (61%), és az a benyomás, hogy
  • az Európai Unió nem foglalkozik eléggé az őket érintő problémákkal.

Az EP-választáson induló pártok politikai programjait övező információhiány nem segíti az Európáról szóló vita alakulását.

Az elnyúló gazdasági válság korában egyre inkább úgy tűnik, hogy a demokrácia feje tetejére állt. A gazdasági hatalom birtokosai, gyakran a hitelminősítő ügynökségek álruhájába bújva, meghatározzák a költségvetési- és gazdaságpolitikát – már a leminősítés meglebegtetése is elég, hogy a döntéshozók megváltoztassák döntéseiket. És a döntések által közvetlenül érintettek, a polgárok és lakosok, teljesen ki vannak rekesztve bizonyos döntéshozási folyamatokból, amelyek inkább „technikai” jellegűek, nem politikaiak. Mint például a krízisből való kilábalás útja, csak hogy egyet mondjunk.

Az Act-up Agora Agency (#AAAgency), az európai politikai pártok állampolgári hitelminősítőjeként változtatni akar a bizniszen és Önnek szót adni!

Az európai pártok májusi választással kapcsolatos programjait és nyilatkozatait egy nemzetközi munkacsoport fogja kielemezni. Elemzésüket egy témára fókuszálják (fiatalok munkanélkülisége), módszertani eljárásaikról döntést pedig a február 22-23.-i találkozójukon hoznak Lyonban. Ez az összehasonlító analízis egy április közepén szintén Lyonban megrendezésre kerülő résztvevői vitának fog alapot szolgáltatni, amely lehetőséget nyújt majd vitára és érvek ütköztetésére az EP választáson induló képviselőkkel. Ezt követően egy hírlevélben számolunk be az AAAgency eredményeiről.

AAA: Act-up Agora Agency

Madarász Csaba

A digitális demokrácia, off- és online részvételi technikák és mindenféle egyéb aktuális téma kazalba rakva a kedvemre való!

You may also like...